Jean’s TV room makeover

                   


Reclaiming Home’s most recent completed project was a family room makeover. The homeowner, Jean, was given a design plan gift certificate for Christmas from her son and daughter-in-law, and she chose to make over their small family room. It’s the room in the house for watching TV, reading, and relaxing. It is a tricky space because of the size and layout of the room. It is a long, narrow rectangle, with doorways and a fireplace on three of the walls. There was a large couch and a loveseat, which really crowded the space. So with new furniture, reusing what they already owned, doing a fireplace makeover, and building in shelving for their personal treasures and television, the room was transformed.
The first thing we talked about was changing the fireplace. If you look at the before pictures you can see that the stone was very dark. I suggested painting it white, or whitewashing it. However that made the homeowners very nervous so we compromised and I ‘whitewashed’ the stone with much lighter stone colours. It brightened it up and made the stone look much more natural than what was there before. Jean’s husband Allan is very handy and he sanded down the mantel and applied a lighter stain to it that matched the shelving we installed in the room. I finished styling out the fireplace with a mirror to bounce the light around the room, family pictures, and their personal treasures they wanted displayed. Family is very important to them and they had lots of family pictures up. By putting them in matching frames it allowed them to be displayed in a cohesive way. 
           We also made big changes to the walls on either side of the fireplace. Before, they had their TV on an older entertainment stand and all their DVDs on a bookshelf. I recommended we add a ready-made cabinet to the right of the fireplace that we hacked to look built-in. The cabinet holds all their DVDs and electronic gear. Then Allen mounted the TV on a swivel mount so it can be pulled out and angled for easy TV viewing. To balance that side of the fireplace we added shelving to the left side. This created more display room and provided a side table for drinks and a lamp. We framed out the electronics cabinet with the same wood as the shelves to make it cohesive. All of the pieces on the shelving Jean and Allen already owned. In fact one of the reasons Jean wanted to redo this room was so she would have a place to display some of the items she really loved. The only accessories we bought for the fireplace wall were the baskets, the mirror above the fireplace, and the table lamp. Jean even owned the beautiful plants on the shelves. By moving the TV against the wall and adding the shelving, we have added openness to the narrow space.  
         They had already wanted to buy new couches before we started and I recommended two  loveseats from La-Z-Boy that fit the room much better than the old larger couch and loveseat. By having a smaller love seat where the sofa used to be, we were able to add the shelving on the fireplace wall and a side table.  
            We also changed the lighting in the room. They let me look through their house to see if there were items we could use in the space, and I found these amazing wooden table lamps. They were in their basement not being used. They are so beautiful. In order to update them we switched out the lampshades. On the shelving we added a small table lamp to balance the loveseat. Now there is nice light for reading throughout the space.
         Jean really wanted pops of colour added to the room, while Allan wanted a more neutral space.  So we compromised and added pops of colour in the accessories that are easily switched out, keeping the main pieces neutral. The navy and rusted orange work so well together and they tie in with a lot of the special pieces they wanted featured.
          My goal for every client I work with is for them to love the rooms I design. Working with Jean and Allan was a great example of talking and working out compromises so that the client is truly happy with the end result. There were lots of compromises on this project on both ends, but Jean is very happy with the finished product. The way your home looks and feels is so personal and it isn’t
always easy to have someone come in and suggest you do things different. I’m very thankful to Jean for being willing to try some things that were out of her comfort zone. Keep scrolling to see all the before and after pictures.

Before:


After:


Before:


After:


Before:


After:


Before:


After:


Before:


After:


Before:


After:





Comments